Camilla Måne

Initieringsceremoni Menarche- första mensen

En initiering in i kvinnovärlden, hållen av kvinnor för kvinnor. I denna ceremoni får de som deltar möjlighet att markera och ceremoniellt fira att flickan håller på att bli kvinna.

Menarche är det internationella namnet på initieringsceremonin vid första mensen. Det betyder första blödning och är en tydlig markering kring att en flicka håller på att bli lite mer kvinna. Att fira denna övergång på ett sätt som gör att hon känner sig hedrad kan påverka hennes bild och upplevelse av att blöda och vara kvinna för resten av livet. Det är en stor händelse och en glädjefull ceremoni!

Under ceremonin tar hon de första små stegen in i kvinnligheten trots att hon ännu är ett barn. Ceremonin sker på ett sätt som hon vill, när hon själv känner sig redo och behöver inte ske just precis vid den första mensen eller ens det första året med mensen, men i början av kvinnolivet. Ceremonin ger möjlighet för mor/farmödrar, mammor, mostrar, fastrar och andra kvinnor och väninnor i flickans liv att samlas och visa att de finns som stöd för flickan i hennes liv och att hon har en självklar plats i kvinnogemenskapen. Under denna ceremoni delas visdom om vad det innebär att gå i cykler som kvinna, gåvan i dem och möjliga utmaningar.

Ceremonin utformas i samarbete med flickan och hennes närstående (kanske hennes mor eller annan nära släkting eller vän) under en träff med mig. Generella element som finns med är:

*En tydlig markering av övergången från barn till början på kvinnolivet. Kanske bär flickan en ljus klänning under första delen av ceremonin för och senare går hon ut ur rummet och blir smyckad och kommer tillbaka i en ny röd klänning. Kanske skapar vi en portal hon får gå igenom.

*Gåvor och lyckönskningar och visdomsord kring vad det innebär att vara kvinna från de deltagande kvinnorna som närvarar.

* Möjlighet till en cirkel där alla delar sina erfarenheter av att ha fått sin första mens. Cirkeln kan ske innan ceremonin som en förberedelse.

* Plats för flickan att dela vad hon ser fram emot med att vara kvinna eller annat hon vill dela. Hon kan även få ställa frågor till de äldre kvinnorna.

* Flickan får tacka de som kommit på sitt eget sätt.

* Firande med mat, fika eller fest efter ceremonin.

Detta blir en minnesvärdstund för alla som deltar men det viktigaste är att det blir fint och glädjefullt för flickan, att hon känner sig speciell, omhändertagen och firad.

 

Menarche för äldre kvinnor-hämta hem din fulla kvinnokraft

Få av oss har initierat in i våra vuxna kvinnliga kroppar på ett sunt sätt i den kultur vi vuxit upp i. Vi tillåts ofta inte att leva enligt våra cykler och lär oss sällan om menscykelns gåvor i olika faser. Ibland ses mensen till och med som något störande, fult och skamfullt. Ett onödigt ont som vi dras med. Det kan därför vara mycket välgörande att genomföra en första mensen ceremoni för en grupp vuxna kvinnor i olika åldrar, även för dem som slutat blöda.

 

Det hjälper oss att hämta hem vår fulla kvinnokraft, läka vår historia med mensen och finna visdomen ur vår egen och andras berättelser. Under en sådan ceremoni får alla dela sina berättelser kring hur det var för dem att få mens in i detalj. Och alla få möjligheten att göra om denna initiering igen med varandras stöd i en fin ceremoni, där all blir sedda hörda och firade. Detta i ett vackert, rödklätt, ceremoniellt rum som andas helig feminin gudinnekraft.

Jag kommer gärna till din kvinnogrupp någonstans i Sverige och gör en sådan ceremoni mer er! Det brukar bli magiskt.

"Först funderade jag om jag var för gammal för denna ceremonin, då jag ej haft månblod på 7 år. Men det hela var SÅ läkande! Att gå tillbaka och minnas och hela eventuella trauman kring första mensen! Att få dela och höra andras upplevelser. Ceremonin med att gå fram till tronen och hedras som kvinna var fantastiskt fin och känslosam. Det var nog första gången jag kunde se mig som kvinna på riktigt Allt jag lärde mig den dagen tar jag med mig till mitt flicke barnbarn . Tack" / Wynja

 

 

 

 

Praktisk info

Plats:
Ceremonin görs på en plats som passar er. Jag avsätter den tid ni känner att ni vill ha beroende på vad ni känner att ni vill ha med. Vanligtvis tar en ceremoni högst en timme ( fika eller fest ej inräknat). Pris enligt överenskommelse.
Kontakt/boka
Camilla Måne
colourfulcamilla@hotmail.com
facebookinstagram